Dessa råd är framtagna av Bo Hansén, Hansén Audio, Göteborg, med hemsida http://www.hansenaudio.se

Problem med surrande och brummande elgitarr/elbas.

Här är några tips om vad som kan orsaka dina störningsproblem.

Gitarrer och basar fiskar upp brum och surr från många olika störkällor, men en av dom största störproblemen är lampdimmer och liknande ljusreglering. Denna störning låter som ett spetsigt knatter och stör mest när ljusregleringen går på halvfart. Det finns speciellt noggrant avstörda dimmer att köpa för dyra pengar, men är tyvärr inte tillräckligt bra för att få tyst på gitarren. Det enda som hjälper här är dimmer avstängd i "klickläge" och inte bara ner vriden till lägsta ljus. Liknande knatter eller surr störning kan också komma från datorskärmar, som är placerade nära gitarren, mixerbordet eller rackutrustning.

Gitarrer är också känsliga för störningar från nättransformatorer som sitter i gitarrförstärkare och andra apparater, denna störning låter mer som ett dovare surr eller brum. Här gäller det att hålla så långt avstånd mellan gitarren och förstärkaren som möjligt. Det finns också en hel del andra störkällor som golvvärmeslingor i bostadsrum och lokaler, eller om du repeterar i en källarlokal som gränsar till ett pannrum där det finns ett gigantiskt elvärmeaggregat eller närliggande elcentral med stora omformare/ställverk, så kan du också få liknande störningar.

Något som man inte alltid tänker på är spänningsadaptar/batterieliminatorer som kan ligga intrasslade i alla "kabelhärvor" bak på rackskåp och apparat-cases.
Eftersom dessa innehåller transformatorer eller switchade nätaggregat, så överförs störningar till närliggande signalkablar.

Ett annat vanligt brumproblem är så kallade brumslingor "ground loops" som du får när fler skyddsjordade apparaters nätsladd ansluts till samma eluttag, och dessutom har förbindelse med varandra via signalkabeln. Här måste du pröva med att "avjorda" några av apparaterna eller se till att bara en av apparaterna sitter i ett skyddsjordat nätuttag.
Om signalkabeln mellan apparaterna är balanserad, så kan det hjälpa att kapa skärmanslutningen i ena kontaktändan (stift 1 på XLR eller höljet "sleve" på en 3 polig teleplugg) istället för att bråka med skyddsjorden, men observera att en del apparater inte gillar detta, och kan börja konstra på annat sätt om man har otur.

OBS! OBS! ATT KLIPPA DEN GUL/GRÖNA SKYDDSJORDKABELN ELLER ATT "TEJPA" JORDANSLUTNINGSBLECKET ELLER ANSLUTA APPARATER TILL OJORDAT UTTAG ÄR FÖRBJUDET EFTERSOM DET KAN INNEBÄRA LIVSFARA, SKADA PÅ PERSONER ELLER UTRUSTNING. MAN MÅSTE VARA MEDVETEN OM RISKEN DET INNEBÄR ATT KOPPLA BORT SKYDDSJORDEN.
APPARATER MED SKYDDSJORDAD NÄTKONTAKT SKALL ALLTID ANSLUTAS TILL SKYDDSJORDAT VÄGGUTTAG DÄR SÅ ÄR MÖJLIGT.

Bo Hansén
Hansén Audio Göteborg

http://www.hansenaudio.se

Tillbaka ett steg